Sommerlys og så kommer natten

Direkte frå Sør-Korea til Island. Det går fort å forflytte seg i når ein har bøker.
Jón Kalman Stefánsson er ein ny forfattar for meg. Boka Sommerlys og så kommer natten er gjennombrotsboka. Ho kom ut i 2005.

Eg må innrømme at det var ein overgang frå Han Kang med sine knappe setningar fulle av tolking, til overfloden hjå Stefánsson. Men eg kom meg fort inn i forma. Han var som mange av oss når vi fortel; vi blir så ivrige at det blir mange sløyfer på forteljinga. Det hendte eg ville markere eit godt uttrykk, men rota meg ofte bort.
Nå hadde vi nesten skrevet at den lille byens egenart ligger i at den ikke har noen egenart, men det er visst ikke helt riktig. Det finnes utvilsomt andre steder der de fleste husene er yngre enn nitti år gamle, en plass der man ikke kan rose seg av å ha noen navngjeten enkeltperson, ingen som har utmerket seg innen idrett, politikk, finans, dikterkunst, forbrytelse. Én ting ser det ut til at vi har fremfor andre små plasser - det finnes ingen kirke her. Og ingen kirkegård heller.
Forteljaren er eit vi - byen. Vi ser, lyttar, tippar kva folk tenkjer og drøymer og er i nærleiken der det skjer.
Den første vi blir kjent med er sjefen for trikotasjefabrikken. Han drøymde ei natt på latin, eit språk han ikkje kunne. Og mannen blir så opptatt av det at han lærer seg latin, kjøper eldgamle bøker og mister etterkvart både kone og bil. Han blir stjernekikkaren. Han får brev på latin til stor fortviling for bygdeinformanten på postkontoret.
Vi møter forsiktige Jonas, Elisabeth med den mørke fløyelskjolen som får menn til å miste fokus, vi har Kjartan og David på Lageret. Spøker det der? Vi har dei borgarlege dyders spesialstyrke. Vi har Matthias med verdskartet. Legen. Sysselmannen. Læraren. Flyttebilen. Bonden og sjølvsagt stjernekikkaren.

Her er det draumar, erotikk, vinteren, utruskap, sjalusi, tungsinn, lengt, einsemd, fellesskap, tru, fortviling, forelsking, natta - livet. Alt dette vesle store i livet.
... han har whisky i den ene hånden og høstmørke i den andre, det brer seg utover den lille byen, dekker himmelen, det rekker langt uendelig langt ut i verdensrommet
 Eg storkoste meg og har kasta meg over triologien Gutten.
--
Forfattar: Jón Kalman Stefánsson
Tittel: Sommerlys og så kommer natten
Land: Island
Utgitt på norsk: 2018
Forlaget Press
Sider: 255
Uinnbunden